Vesileppis - Aktiivinen superkeskus




Lasten iät:

Haastattelussa renessanssimies Michael ”Starbuck” Majalahti – tsekkaa ammattilaispainijan treenausvinkit!

17.03.2017

Michael Majalahdesta on moneksi. Suuri yleisö tietänee hänet parhaiten Suomen kuuluisampana ammattilaispainijana – tai showpainijana, kuten moni sitä kutsuu – mutta se on vain pintaraapaisu monipuolisen lihaskimpun arjesta.

Tiesitkö, että hän on esimerkiksi piirtänyt jymymenestyksekkäät Hevisaurus-hahmot? Tai että hän laulaa useassa bändissä, näyttelee, lainaa jylhää ääntään mainoksiin, vierailee urheilukommentaattorina, toimii personal trainerina ja kouluttaa showpainijoita?

Kanadalaissyntyistä Majalahtea voisi kuvailla Vesileppiksen kanta-asiakkaaksi. Hän on yöpymässä täällä nyt viidettä kertaa.

Mitä teet yleensä Vesileppiksessä ja mikä saa sinut palaamaan takaisin?
Yleensä kuljen läpi matkalla etelään tai pohjoiseen. Hyödynnän totta kai palveluita samalla. Tunnen Leppävirralta Boogie Mustosen – olemme molemmat raudan miehiä. Koitan aina hakea pientä vinkkiä mestarilta omaan treeniini. Kävin itse asiassa juuri keilaamassa hänen kanssaan. En ole ehtinyt käydä salilla tänään, mutta runttaan vielä treenit ennen kuin lähden täältä.

Viimeksi, kun olin Vesileppiksessä, täällä oli Fight Night, Amin Asikaisen comeback-matsi. Olin ottelun kehäkuuluttajana.

Millainen treeni soveltuu ammattilaispainijoille – kuinka itse treenaat?
Se on hybridityyppistä. Perinteistä painonnostotreeniä täytyy totta kai harrastaa esteettisistä syistäkin: tämä on upper body -bisnestä, jota myydään tietyillä mielikuvilla. Painijan täytyy olla jossain lihastikissä.

Mulla on tiettyjä mobilisaatiotreenejä ja funktionaalisen treenin prinsiippejä, jotka ovat enemmänkin kokonaisvaltaisia useamman nivelen liikkeitä. Joillain liikkeillä haen nopeusvoimaa, toisilla esimerkiksi liikerataa tai perinteistä voimaa. Ammattipainijan treenaus on siinä mielessä poikkeavaa, että siihen sisältyy myös intervallityyppisiä rasvanpoltto- tai kestävyystreenejä, joilla haetaan kropan hapetusta. Tai pyritään saamaan kestävyysominaisuuksia esiin lihaksista muilla keinoilla.

Eli treenini on aidosti monien lähestymistapojen sekoitus. Kaikkia näitä ominaisuuksia vaaditaan tässä lajissa.

Millaista treeniä suosittelisit esimerkiksi nopeutta hakevalle?
Kuulantyöntöä, ihan oikeasti. Tai jotain sellaista, missä painoa täytyy repiä ylös maasta. Tai saada paino liikkeelle eri kulmista ja ikään kuin viskata se eri suuntiin, itsensä tai selkänsä taakse.

Maamiinasoututyyppinen harjoitus sopii myös: tangon toinen pää on vaikka seinänkulmausta vasten ja toinen nyrkissä, ja ikään kuin nyrkkeillään taivasta kohti. Liikkeeseen lisätään painoa ja haetaan käden liikerataan suoraa linjaa. Se kehittää lihasta ja koordinaatiokykyä.

Kuinka hyvin Vesileppiksen kuntosalit soveltuvat harjoitteluusi?Olen itse paitsi valmentaja, myös kuntokoutsi ja personal trainer. En ole vielä testannut Areenan salia, mutta alakerran salissa on paljon vapaita tankoja, painoja ja kahvakuulia. Kun osaat hyödyntää niitä, et tarvitse hienoja laitteita. Sun pitää osata vain treenata niillä oikein.

Kun kyykkytekniikka on oikein ja sä osaat luoda yläkropallasi niin sanotun hyllyn, joka kannattelee painoa laskeutuessasi alas, ja osaat tulla lantiolla ylös, sulla on koko treenin A- ja O-tekijät hallussa. Lantiosta pitää osata hakea voimaa kyykyssä ja maastavedossa. Sama juttu apuliikkeiden kanssa: sun pitää tietää, mitkä apuliikkeet ja liikeradat vahvistavat spesifisesti vaikka ojentajan työntövoimaa. Ne ovat tietämysasioita. Tietopankkisi täytyy olla tarpeeksi laaja.

Tykkään itse tietyistä hyvistä laitteista, kuten vasaratyyppisista hammer strenght -vehkeistä. Kun kulmat ovat oikeat ja rakenne oikeanlainen, toisto kohdistuu tehokkaasti lihakseen. Jos ajatellaan bodausta ja haetaan targetingia, täsmennystä, tuollaiset laitteet ovat niissä hyviä.

Vahva kroppa rakennetaan kuitenkin kokonaisvaltaisesti vapailla painoilla, jolla treenatessa sun täytyy käyttää mahdollisimman paljon avustavissa tukilihaksia. That’s basically the way the shit rules.

Ammattilaispaini on tapaturma-altista, vaikkei se ole täyskontaktilaji. Kuinka loukkaantumisriskit eliminoidaan?
Kehon kontrolli on kaiken A ja O. Multa kysytään usein, mikä voisi olla paras pohjalaji ennen ammattipainijaksi ryhtymistä. Selkein vastaus on voimistelu. Kehon kontrolli, eli kehosi liikkeiden ja painopisteiden hallinta, sekä alastulo vievät hyvin pitkälle.

Olen toiminut painivalmentajana viidessä tai kuudessa maassa vuodesta 2003 saakka, ja yksi tärkeimmistä opetuskohteistani on se, kuinka säästää alaselkää. Kaatuessa tulee tehdä pienenpieni siltaliike: jalkapohjilla, yläselällä ja käsillä pitää ottaa vastaan niin, ettei pahin jysäys tule häntäluulle tai lantiolle. Maallikko ei edes huomaa sitä matsin aikana.

Kun pystyt hallitsemaan omaa kroppaasi sillä tavalla, sulla säästyy alaselkä. Se on elintärkeää.

Kuva: Jarmo Katila

« Takaisin

Blogit ja asiakastarinat

Uutiset

Tapahtumat

Kurssit ja koulutukset

Top